Assalamualaikum...
Ari ni aku nak citer ckit psl tips & petua yang kite ley amalkan. Maklumla, kdng2 petua2 ni bgus gak lebih2 lg tuk org2 muda cam aku ni..(muda ker???hehehe)...apa org kata lebih alami...ermm k la x nak cter panjang cebaca cebaca k...:)
Epal
setiap kali potong buah epal, korg perasan x warna dia kan cepat lebam. klu aku tgk da lebam je kompom campak dlm tong smpah. So utk elakkan korg membazir cam aku, korg ley la rendam epal yang telah dipotong td kat dlm mangkuk yg berisi air yang da dicampurkan ngan garam..so settle dan ley hidang..tadaaaaa
untuk meranggupkan tomato yang terlalu ranum dan lembik (sebab terbior lama kat peti sejuk), rendamkan tomato tu dalam air sejuk yang telah dicampur dengan sikit garam. pastu masukkan semula dalam peti sejuk dan biarkan semalaman. kompom pas2 tomato korg akan fresh balik..klu aku da wat masker da..hihihi.
Cendawan
Cendawan kan susah kite nak bersihkan kan?? khususnya cendawan butang. cara utk bersihkan cendawan ni dgn mudah ialah dgn mengelapnya gunakkan kain lembap bg membuang kotoran pada permukaannya. pastu pisahkan kepala cendawan dari batangnya supaya kotor2 kat dlm cendawan tuh dapat dibuang..mana tau ada serangga ker kumbang ker tersorok kat bawah kepada cendawan tuh..kang klu x cuci bersih alih2 dlm sup cendawan korg ada serangga lak..x ker naya tuh!
Selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment